Teddingtonweg 28D, 2421LL Nieuwkoop
Teddingtonweg 28D, 2421LL Nieuwkoop

Windows 11 is vanaf nu beschikbaar!

Windows 11 is vanaf nu beschikbaar!

Microsoft heeft Windows 11 officiëel uitgebracht voor compatibele machines over de hele wereld. Echter degenen die willen upgraden, moeten ervoor zorgen dat hun computers voldoen aan een lange lijst met beveiligings- en systeemvereisten.

Panos Panay, Chief Product Officer van Windows, vertelde dat de nieuwste versie is gebouwd om “schoon, fris en eenvoudiger” te zijn voor de gebruiker. Hij beloofde dat het nieuwe besturingssysteem geen “extreme afwijking” zou zijn van wat we nu gewend zijn. Zelfs de minst technisch onderlegde gebruikers kunnen eenvoudig upgraden, voegde hij eraan toe. “Ik gebruik het frame van mijn vader – hij is 89”, zei meneer Panay. “Ik ben zo opgewonden voor hem om op die knop te drukken en te upgraden, je hebt geen idee. Niet omdat hij mijn vader is, want ik wil gewoon dat het gemakkelijk voor hem is.” Hij verklaarde dat deskundige gebruikers de nieuwe Windows versie uitvoerig hebben getest via het Insider-proefprogramma maar geen fouten en kinderziektes hebben aangetroffen en dus uitgerold kan worden.

Systeemeisen Windows 11

Microsoft zorgde tijdens de aankondiging voor veel verwarring over de systeemeisen die Windows 11 nodig heeft. Microsoft heeft hierop een compatibiliteitslijst naar buiten gebracht.

Windows 11 heeft minimaal onderstaande systeemvereisten nodig:

Processor64 bit
Minimaal 1GHz
Minimaal 2 cores
Staat op de compatibiliteitslijst
OpslagMinimaals 64GB
WerkgeheugenMinimaal 4GB
VideokaartMinimaal DirectX 12
FirmwareUEFI met Secure Boot
TPM 2.0

Bron: Microsoft

Het eerste wat opvalt is dat er geen 32-bit editie meer komt van de nieuwe Windows versie. Heel verrassend is dit niet aangezien de laatste CPU die nog geen 64-bit ondersteuning biedt uit 2009 komt. De rest van de minimale eisen zijn wat hoger dan voor Windows 10, maar die zijn niet schokkend voor 2021. Een opvallende nieuwe vereiste is TPM 2.0, een standaard voor een veilig gedeelte van een processor om bijvoorbeeld met schijfencryptie te werken. Het is niet de eerste keer dat Microsoft probeert om de adoptie van TPM 2.0 te versnellen; het was al eens eerder van plan om het toe te voegen aan de eisen voor Windows 8.1, wat uiteindelijk niet doorging. Alle moderne processoren ondersteunen een firmware-implementatie van TPM 2.0, maar bij veel zelfbouwsystemen staat het standaard uitgeschakeld.

Microsoft zegt dat de nieuwe hardware beveiligingsvereisten voor Windows 11 bedoeld zijn om een basis te creëren die beter bestand is tegen cyberaanvallen. Deze versie van Windows vereist hardware die extra bescherming mogelijk maakt, zoals Windows Hello, Device Encryption, virtualization-based security (VBS), hypervisor-beveiligde code-integriteit en Secure Boot. VBS en Secure Boot zijn ingebouwd en standaard ingeschakeld op nieuwe CPU’s, schrijven beveiligingsfunctionarissen in een blogpost over de uitrol.

Standaard beveiliging inschakelen was een prioriteit voor Windows 11, zegt David Weston, Microsoft’s directeur van OS en Enterprise Security. Veel van de basis beveiligingsfuncties van Windows 11 zijn beschikbaar in Windows 10; de focus heeft ze gereed gemaakt om standaard beschikbaar te zijn.

“Er is duidelijk veel discussie geweest over het feit dat Windows 11 een hogere beveiligingsbalk heeft vanuit hardware perspectief en we maken daar goed gebruik van door meer standaardinstellingen te introduceren dan Windows 10 of zijn voorgangers hadden”, aldus Weston.

Kan ik upgraden naar Windows 11?

Om te controleren of je computer geschikt is voor Windows 11, heeft Microsoft een tool gemaakt: de PC Health check-app. Toen deze tool eerst uitkwam werd er alleen ‘ja’ of ‘nee’ zonder verder enige toelichting vermeld. Inmiddels wordt er informatie met wat je eventueel kunt veranderen om je pc toch geschikt te maken.

De PC Health Check app controleert de volgende onderdelen van je PC en of die voldoen aan de eisen van Windows 11.

 • Secure Boot
  Secure Boot is een onderdeel van de UEFI-standaard en voorkomt dat je pc opstart met niet-ondertekende drivers en bootloaders. Zo wordt bijvoorbeeld de installatie van een rootkit voorkomen, die zelfs na een herinstallatie van het OS actief zou blijven
 • TPM
  Ondersteuning van TPM 2.0 is noodzakelijk voor Windows 11
 • Processor
  Bij deze check wordt je processor gecheckt met de officiële compatibiliteitslijst voor Windows 11.
 • Aantal cores
  Windows 11 vereist minimaal een processor met twee cores
 • Kloksnelheid
  Een processor met een kloksnelheid van minimaal 1GHz of hoger is vereist
 • Werkgeheugen
  Windows 11 vereist minimaal 4GB of meer werkgeheugen
 • Opslag
  Windows 11 vereist een minimale opslag van 64GB op een HDD of SSD

Mocht je device aan deze eisen voldoen en je wilt upgraden? Dan kan dat doormiddel van de Windows 11 update assistent, of je kan met de Windows 11 Media Creation Tool een bootable USB maken.

DOWNLOAD DE WINDOWS 11-UPDATEASSISENT

DOWNLOAD DE WINDOWS 11 MEDIA CREATION TOOL

author avatar
Dylan de Graaf
Related Posts