Nieuws

DigiD
ICT Managed Services Nieuws

Zorgaanbieders verplichten vaker inloggen met DigiD

Zorgaanbieders verplichten je steeds vaker om in te loggen met DigiD via de DigiD app en zullen binnenkort niet meer akkoord gaan met inloggen via gebruikersnaam en wachtwoord. De overheid begint binnenkort met een campagne om dit onder de aandacht te brengen.

Hieraan is een eenmalige controle van je paspoort, identiteitskaart of rijbewijs toegevoegd (id-check). Als je nu wilt inloggen dien je dus altijd je telefoon of tablet te gebruiken, dit zorgt wel voor een extra bescherming van je persoonlijke gegevens. Vooral in de medische sector worden de privacy-eisen flink aangescherpt.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) is namens de Rijksoverheid een campagne gestart waarmee dit onder de aandacht wordt gebracht. Dit wordt gedaan in samenwerking met het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) en Logius. De campagne is er om de zorgsector te ondersteunen bij de implementatie van deze veiligere manier van inloggen. Voor de zorgsector is het van belang dat er op een veilige manier inzage kan worden gegeven in bijvoorbeeld onderzoeks-uitslagen of medicijngebruik. Aangezien het om gevoelige en persoonlijke gegevens gaat wil de zorgpartij meer zekerheid dat de juiste persoon toegang krijgt tot de informatie. Deze zekerheid kan de DigiD app bieden. Bij een persoonlijke gezondheidsomgeving (pgo) met het MedMij-label is het vereist in te loggen met de DigiD-app. Bij dit soort digitale kluizen zijn er afspraken gemaakt over het veilig en betrouwbaar uitwisselen van gegevens.

Fijn idee

Het doel van deze campagne is om nog meer burgers er op te attenderen dat inloggen bij je zorgaanbieder straks alleen mogelijk is met de DigiD-app met id-check. Ondertussen hebben ruim 4,5 miljoen Nederlanders de eenmalige id-check al toegevoegd aan hun DigiD-app. De boodschap ‘Veilig bij mijn zorggegevens, een fijn IDee!’ wordt de komende drie maanden getoond op meer dan drieduizend digitale schermen in wachtruimten van onder andere huisartspraktijken. Ook wordt de boodschap getoond op overheidswebsites die gaan over volksgezondheid, welzijn en sport. Steeds meer burgers gebruiken nu de DigiD-app en stappen over op betrouwbaarheidsniveau ‘Substantieel’. Dit betekent dat ze inloggen met een combinatie van gebruikersnaam en wachtwoord, aangevuld met een sms- of pincode. Veel overheidsorganisaties willen het mogelijk maken om via de DigiD-app veilig in te loggen op hun eigen diensten. Sinds 2020 kan dat. De Berichtenbox van MijnOverheid had de primeur.

 

Wil je in jouw bedrijf ook het beveiligingsniveau omhoog schroeven? Dit kan door bijvoorbeeld Multi-Factor-Authentication (MFA) te implementeren. Op deze manier log je in met een gebruikersnaam/e-mail, het wachtwoord en een code die wordt gegeneerd in een app of wordt toegestuurd via sms. Wil je meer weten hierover of heb je ondersteuning nodig bij de implementatie? Neem dan gerust contact met ons op. Vul hieronder het formulier in of ga naar onze contact pagina.