IT in de cloud

De term Cloud is de afgelopen jaren niet meer weg te denken uit de ‘IT-wereld’ maar wat is dat nu eigenlijk, is dit voor mijn organisatie geschikt en welke vormen bestaan er van de cloud.

Veilig en locatie onafhankelijk werken is tegenwoordig een must om slim en effectief te werken. Zowel voor u als bedrijfseigenaar maar zeker ook voor uw personeel die op een flexibelere manier hun werk kunnen uitvoeren.

Werken in de cloud is voor veel organisaties een volgende stap naar up-to-date IT-gebruik. Wat, hoe en in welk tempo is afhankelijk van wat uw organisatie nodig heeft. Onze IT-consultants adviseren u welke invulling voor uw organisatie het meest passend is.

Betalen naar gebruik

Langdurige onderhoudscontracten, updates, beheer, een wisselend overschot of tekort aan licenties. Onderwerpen die niet langer uw zorg zijn wanneer u overstapt naar veilig werken in de cloud. De inzet van cloud-oplossingen is populair omdat het organisaties wendbaar en slagvaardig maakt en een positieve impact heeft op efficiency en kosten. U neemt slechts af wat u daadwerkelijk als organisatie benut en betaalt naar gebruik. Niet meer, niet minder. Virtical Services brengt de juiste oplossingen in kaart en stelt deze vanuit een uniforme gebruikersomgeving beschikbaar.

Welke cloud-oplossing is voor uw organisatie passend

We kennen meerdere vormen van Cloud, namelijk;

  • Public
  • Private
  • Hybride

Welke Cloud computing vorm voor uw organisatie geschikt is zal van een aantal factoren afhankelijk zijn. Factoren kunnen onder andere te maken met uw IT-Landschap, non Cloud applicaties of beveiligsbeleid.

Cloudcomputing is grofweg onder te verdelen in drie varianten: public, private en hybride. Allen hebben ze schaalbaarheid gemeen. De samenstelling van uw IT-landschap, inclusief de mogelijke cloudbehoefte, hangt vooral af van uw informatiebehoefte, beveiligingsbeleid en de mate waarin u afscheid kunt nemen van uw traditionele, op een eigen infrastructuur geïnstalleerde, applicaties.

IaaS en SaaS

Veel gebruikte cloudservices zijn IaaS en SaaS. Bij Infrastructure as a Service (IaaS) wordt door middel van virtualisatie of hardware-integratie een complete IT-infrastructuur in de cloud geboden. In deze virtuele laag zitten de servers, netwerken, opslagcapaciteit en andere infrastructuuronderdelen die we uiteraard ook kunnen beheren. Met deze constructie behoudt u als gebruiker de vrijheid over het gebruik van de hardware.

Bij Software as a Service (SaaS) gaat het om bedrijfsspecifieke of standaardapplicaties die in de cloud worden gehost. De mogelijkheden zijn zeer divers, denk aan: e-mail, klantenbeheer, video-applicaties of kantoorsoftware zoals Microsoft Office 365.

Public cloud

Bij een openbare cloud is alle hardware, software en andere ondersteunende infrastructuur het eigendom van de cloudleverancier. Deze partij is ook verantwoordelijk voor het onderhoud. Gangbare toepassingen voor openbare clouds zijn: online kantoorapplicaties, test- en ontwikkelomgevingen, dataopslag en webmail.

Private cloud

Private clouds worden vaak gebruikt door middelgrote en grote organisaties die meer controle over hun omgeving willen vanwege bedrijfsgevoelige activiteiten en data. In een privé cloud zijn de hardware en software alleen bedoeld voor de eigen organisatie en worden de services en infrastructuur altijd onderhouden op een privénetwerk.

Hybride cloud

Het hybride landschap combineert het beste uit twee werelden. In een hybride cloud worden on-premise infrastructuren, of privé clouds, gecombineerd met openbare clouds. Dit levert meer flexibiliteit op voor u als organisatie omdat data en applicaties kunnen switchen tussen de private en de public cloud.

Onze andere diensten